Rijst met paksoi en shiitake in sojasaus

Rijst met paksoi en shiitake in sojasaus

Lekker zoutig en licht verteerbaar.

Ik voeg zelf nooit extra zout door het eten, alleen met frietjes bijvoorbeeld of aardappels. Dit is een rijst gerecht dat zeker geen extra zout nodig heeft vanwege de vegetarische spekjes en de Tamari krachtige sojasaus en de rijst gekruid met kardamom. Het opvallende aan dit recept, ik had 2 borden op en had nog steeds geen vol gevoel.

Benodigdheden:

anderhalve theelepel kardamom,
1 pak Vivera plant spekjes,
1 struik paksoi,
300 ml kokosmelk,
2 theelepeltjes nigelle,
100 gram shiitake,
75 gram witte rijst,
5 sjalotten,
2 preien,
3 grote eetlepels Tamari krachtige sojasaus (Ekoplaza).

Bereiden:

Kook de rijst en bak de spekjes zachtjes zonder boter in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Ondertussen snij je de sjalotten in kleine partjes en voeg het bij de spekjes. Hetzelfde doe je daarna met de prei. Daarna doe je de kardemom erbij en laat zachtjes fruiten met af en toe roeren. Zodra de rijst 10 minuten gestoomd heeft voeg je dit ook door de spekjes op een laag pitje met af en toe roeren.

De saus bereiden:

Snij de shiitake door 4 gelijke delen en doe het in een wok met olie. De wok moet je nog niet te heet verwarmen, want dan gaan allerlei gezonde stoffen verdwijnen uit de shiitake. Tegelijk doe je de nigelle erbij. Daarna snij je de struik paksoi in reepjes en doe het in de wok. Zet het gas ietsje harder zodat de paksoi een beetje beetgaar wordt. Als laatste doe je de kokosmelk en de sojasaus er doorheen en roer je totdat alles goed met elkaar vermengt is en klaar. Je kunt eventueel meer of minder sojasaus in de saus doen naar eigen smaak.